Hem > idéer, politik > Statliga myndigheter ska inte opinionsbilda

Statliga myndigheter ska inte opinionsbilda

En bra och viktig poäng görs i Expressen av Hannes Katajana och Philip Lerulf om att staten måste sluta med opinionsbildning. Det var särskilt aktuellt nu med anledning av Almedalsveckan där olika statliga myndigheter och bolag lobbar för sig själva.

När jag gick i gymnasiet låg en dag ett papper på varje plats i matsalen, från Skatteverket, där man propagerade för det fina med att betala skatt och vad skatten gick till. Inget fel att informera om vad skatten går till såklart men jag och några kamrater tyckte att man borde få den hela bilden och tryckte upp pamfletter med lite kompletterande information om vad skattepengar ocskå gick till, framförallt diverse fiffelaffärer tror jag vi lyfte fram. Jag författade texten och två kompisar lade ut dem i matsalen. En mattant ville stoppa dem men när de pratade med rektorn tyckte han att det var ok.

Sen tänkte jag inte så mycket mer på det tills för några år sen då det slog mig hur orimligt det är att till exempel Systembolaget eller Svenska spel ska lägga skattepengar på att propagera för upprätthållandet av sina egna monopol, för sin egen existens.

”…det är principiellt och demokratiskt fel att myndigheter, offentliga bolag och tankesmedjor med hjälp av skattepengar propagerar för en viss politisk linje. Detta gäller särskilt i politiskt kontroversiella frågor som står under övervägande, som monopolens bevarande eller arbetsrätten i Globaliseringsrådets fall.
Myndighetschefer som ska verkställa de beslut som riksdag och regering fattar ägnar istället mycket tid och resurser åt att skriva debattartiklar, göra reklamkampanjer och ordna cocktailpartyn i Almedalen.”

Regeringen måste stoppa statsminglen – Debatt – Expressen.se.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Annonser
Kategorier:idéer, politik Taggar:,
  1. Inga kommentarer ännu.
  1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: