Hem > politik, spel > Vem driver egentligen fram övervakningen?

Vem driver egentligen fram övervakningen?

Pär Strömbäck, Dataspelsbranschen, skriver ett i huvudsak bra försvar för LAN-festivalen Dreamhack. Men på slutet får allt en obehaglig ton när han skriver:

Piraterna dödade det svenska musikundret. De driver fram övervakning på internet. Och de håller kvar Sverige i digital stenålder genom att sabotera övergången till lagliga digitala tjänster.

Låt inte piraterna förstöra Dreamhack också!

Jaha, det är alltså piratkopierare som driver övervakning på internet. Ett resonemang förståeligt bara om man har en ”till varje pris”-ideologi. Om man inte bryr sig om politik som något övergripande utan bara har detta enda branschintresse för ögonen. Om det redan är givet hur samhället ska se ut, vad målet är som vi måste nå, spelar det ingen roll hur folk kämpar emot – varje repressiv åtgärd är legitim eftersom den syftar till att uppnå målet, och varje repressiv åtgärd är folkets eget fel eftersom de borde vetat bättre än att kämpa emot målet.

Det finns ett annat ord för Pärs resonemang. Kollektiv bestraffning. I skolan pratade vi ibland om hur lärarna inte fick använda sig av det. Kanske för att det är orättvist, och i strid med den ”demokratiska värdegrund” vi skulle lära oss?

Bara om man tar den kollektiva bestraffningen för given, som ett oundvikligt och legitimt svar på minsta provokation, kan man skylla IPRED, FRA, Teledatalagringsdirektiv som drabbar alla på piratkopierarna.

Jag gillar tv-spel. Jag vill verkligen att det ska fortsätta utvecklas tv-spel. Men ja, det är så svårt att känna sympati för folk som Pär som inte skäms för att säga att övervakning av hela civilbefolkningen är ett pris han ”tyvärr” men gärna betalar bara HANS bransch tjänar så mycket pengar de vill. Jag håller inte med om den värderingen. Och min rätt till ett privatliv var aldrig hans att ge bort in the first place.

Det är inte första gången Strömbäck uttalar sig i frågan. I en artikel i SvD i mars får vi veta att det är irrelevant att diskutera upphovsrätten, samt att Pär inte har några problem med mer långtgående åtgärder än IPRED om det visar sig att IPRED inte fungerar bra nog. Men helst vill han att internet ska självreglera, han vill inte ha lagstiftning säger han. Det låter ju sympatiskt.

Men man kan förstås också se det som att han säger att han helst vill att internet ska krypa för Dataspelsbranschen, men om det inte fungerar får ”samhället” sänka taket tills vi gör det. Och vi ska komma ihåg att det var ”piraterna” som tvingade fram detta, ungefär eftersom upphovsrätten som den ser ut idag 1) är en naturlag och 2) är viktigare än alla andra rättigheter någon människa kan tänkas ha, till exempel brevhemligheten eller rätten att försvara sig när man är anklagat för något.

Det är den logik som ligger bakom branschföreträdarnas retorik, och den är direkt medborgarrättsfientlig.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

  1. Inga kommentarer ännu.
  1. No trackbacks yet.

Lämna en kommentar